Skip links

Combinatiereis Sri Lanka

Sri Lanka is een prachtige reisbestemming. Het maakt indruk met eeuwenoude archeologische vindplaatsen, weelderige vegetatie en prachtige zandstranden. In natuurreservaten zoals de Udwalawe of het Yala National Park kun je naast luipaarden en olifanten ook een indrukwekkende verscheidenheid aan diersoorten aanschouwen.

Een rondreis door Sri Lanka is ideaal te combineren met een duikvakantie. Het eiland is het gehele jaar door een duikbestemming – afhankelijk van het seizoen en de weersomstandigheden wordt er gedoken aan de oost- of westkust. Uiteraard adviseren wij jou graag!

Inclusief:

 • Overnachtingen in tweepersoonskamer incl. halfpension
 • Luchthaventransfers
 • Vervoer in voertuigen met A/C
 • Engelstalige gids
 • Treinreis van Nano Oya naar Ella
 • Bezoek aan de grottempel van Dambulla
 • Bezoek aan een kruidentuin
 • Hiriwadunna Village Safari
 • Rondrit in de stad Kandy
 • Bezoek aan een theefabriek
 • Wandeling in het Horton Plains Nationalpark
 • Wandeling in Ella
 • Safari in een 4×4 wagen in het Yala Nationalpark
 • Bezoek aan het Udawalawe Elephant Transit Home
 • Safari in een 4×4 wagen in het Udawalawe Nationalpark
 • Wandeling in het Sinharaja Regenwoud
 • Entrees voor alle genoemde bezienswaardigheden
 • 10-duikpakket, incl. gids, lucht en lood

Reisduur: 3 weken

Prijs: vanaf 3.095 Euro*

Offerte aanvragen

Reisbeschrijving:

Wij hebben een gecombineerde rond-en duikreis door Sri Lanka samengesteld, die enkele van de vele hoogtepunten combineert met geweldige duiken.

Uiteraard kan de duur van de reis en de route naar wens worden aangepast.

Dag 1: Aankomst Colombo, Colombo – Negombo

Bij aankomst in Sri Lanka zal een chauffeur/gids jou ontmoeten op de luchthaven. Na een korte rit langs de kust van Sri Lanka bereik je Negombo. Oorspronkelijk was Negombo een klein vissersdorpje. Ook vandaag de dag zie je nog veel vissers in de regio. Door de nabijheid van de luchthaven van Colombo heeft Negombo zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot een druk toeristisch centrum, waar tal van activiteiten worden aangeboden.

Dag 2: Negombo – Dambulla

Je verlaat de kust van Sri Lanka en rijdt naar Dambulla. Je onderbreekt de reis voor een kleine verfrissing in de vorm van een “Thambili” ook wel “King Coconut” genoemd. De knaloranje kokosnoot werd speciaal gekweekt als drinkkokosnoot. Heel verfrissend!

Tijdens jouw bezoek aan een kruidentuin leer je veel ander fruit en kruiden kennen. Door het tropische klimaat gedijen in Sri Lanka veel planten, waarvan de extracten al duizenden jaren voor medicinale doeleinden worden gebruikt.

Met de Gouden Tempel bereik je op jouw reis door Sri Lanka het eerste UNESCO-werelderfgoed in de zogenaamde culturele driehoek. Je bezoekt het grootste tempelcomplex van het land, bestaande uit vijf grote en vele kleine grottempels, die al eeuwenlang een bedevaartsoord zijn voor boeddhistische gelovigen vanwege de bijzondere wand- en plafondschilderingen. Net als later in Sigiriya, moet je dit hoogtepunt eerst verdienen: ongeveer 600 stappen wachten erop om door jou onder de knie te krijgen. Maar van deze inspanning zal je geen spijt krijgen, want naast de grotten wordt je beloond met een fantastisch uitzicht over de regio.

Dag 3: Sigiriya Rock en Hiriwadunna Village Safari

In de ochtend staat het tweede UNESCO Werelderfgoed op de agenda. De wereldberoemde Monoliet van Sigiriya rijst als een grote troon op uit het groene landschap. Wie de zware beklimming aandurft, wordt beloond met een uniek uitzicht rondom. Een populair ansichtkaartmotief zijn ook de fresco’s van het wolkenmeisje, die je passeert als je de talrijke trappen opgaat.

Dompel jezelf daarna onder in het landelijke Sri Lanka. Je vaart per boot over kalm water vol met waterlelies, dendert over onverharde wegen langs rijstvelden in een ossenkar en trekt te voet door het betoverende landschap rond het dorp Hiriwadunna. Naast vogels en apen zijn er ook slangen en hagedissen te ontdekken in de velden en bossen. Er wordt uitgelegd hoe je met waterbuffels ploegt of rijst plant met beide voeten in het water. Kruip even in de huid van een dorpeling en krijg een glimp van de Sri Lankaanse keuken terwijl je assistent-kok wordt bij het bereiden van een lokaal gerecht. Natuurlijk kun je ook na afloop genieten van het lekkere eten.

Dag 4: Dambulla – Kandy – Nuwara Eliya

Je pakt je koffers voor je verdere reis naar Kandy, genesteld in het bergachtige gebied van Sri Lanka. Op weg naar de beroemde Tempel van de Tand, passeer je het kunstmatige meer in het stadscentrum, gecreëerd door de laatste Singalese koning en enkele typische gebouwen uit het koloniale tijdperk.

Natuurlijk bezoek je de beroemde Tempel van de Tand, waar volgens de legende een hoektand van Boeddha linksboven wordt bewaard. Na de dood van de Boeddha vond de tand zijn weg van India naar Sri Lanka, waar de relikwie tijdens de Perahera in een prachtige festivalprocessie door de straten wordt gedragen.

Jouw reis vervolgd zich door de weelderige groene hooglanden van Sri Lanka. De wegen slingeren door eindeloze theevelden tot een hoogte van bijna 2.000 m. De regio, en vooral Nuwara Eliya zelf, werd al in de 19e eeuw een populaire badplaats voor Britse koloniale functionarissen vanwege het koele klimaat. Talloze gebouwen uit deze periode zijn tot op de dag van vandaag bewaard gebleven, een schril contrast met de kuststreek van Sri Lanka. Het klimaat is perfect voor de succesvolle teelt van de wereldberoemde Ceylon-thee.

Wanneer je een theefabriek bezoekt, zal je zeker bewust worden van het geweldige werk dat de theeplukkers verrichten op de plantages, die een dagelijkse doelstelling van ongeveer 15 kg moeten halen.

Dag 5: Nationaal Park Horton Plains

De vijfde dag in Sri Lanka begint vandaag heel vroeg met een korte rit naar Horton Plains National Park. Tijdens de wandeling over het met gras begroeide hoogplateau en door dichte bossen komt je langs Baker’s Falls, een waterval die ongeveer 20 m hoog is. Als je vroeg genoeg opstaat, wordt je beloond met een heel bijzondere attractie: bij ‘World’s End‘ valt de klif meer dan 1.000 m naar beneden, waardoor je echt het gevoel hebt aan het einde van de wereld te staan.

Dag 6: Nuwara Eliya – Nano Oya, trein Nano Oya – Ella

Voor de reis van Nano Oya naar Ella wissel je van vervoermiddel. Je reist per trein van Nano Oya naar Ella door het weelderige en kleurrijke heuvelland van Sri Lanka. De oude locomotieven met hun rustieke wagons brengen nog steeds reizigers uit alle lagen van de bevolking betrouwbaar van A naar B. Daartussen ontvouwt zich een ware schatkamer van verschillende landschappen met rijstvelden, bergbossen en kleine dorpjes. Je chauffeur verwelkomt je weer in Ella.

Dag 7: Ella

Omringd door bergen met spectaculaire watervallen en diepe kloven, wordt Ella omringd door bijna ongerepte natuur. De hooglanden van Sri Lanka zijn de ideale regio voor uitgebreide wandelingen te midden van prachtige landschappen. Maak bijvoorbeeld een wandeling naar Ella Rock. Volg vanuit Ella eerst de treinsporen en passeer velden die worden bebouwd door lokale boeren. Paden leiden je door theeplantages en dichte tropische bossen naar het uitkijkpunt met een indrukwekkend uitzicht over de omgeving. Geniet van de frisse lucht en het weelderige groen! Een andere mooie en niet al te inspannende wandeling leidt naar “Little Adam’s Peak“. De bijna 5 km lange tocht naar het kleine broertje van het bekende bedevaartsoord in Sri Lanka voert ook langs paden door de theeplantages. Onderweg zijn er geweldige fotomomenten. Op een heldere dag kun je tot aan de zuidkust van Sri Lanka kijken.

Dag 8: Ella – Yala Nationaal Park

Vanuit het heuvelland van Sri Lanka rij je naar Yala National Park. Onderweg bieden enkele spectaculaire watervallen geweldige fotomomenten. Sommige delen van het park werden al in 1899 onder bescherming geplaatst. Dit maakt het beschermde gebied het oudste en mede ook door de hoge dichtheid aan olifanten en luipaarden, tot het populairste nationale park van Sri Lanka. De vegetatie varieert van moessonbossen tot savannes van doornstruiken, die doen denken aan de landschappen van de beroemde Afrikaanse nationale parken.

In de middag ga je op een 4×4 safari met een parkwachter. Natuurlijk zijn de waarnemingen van olifanten en waterbuffels bijzonder indrukwekkend. Daarnaast zie je met een beetje geluk asherten, luiaardberen, Ceylon-hoedapen, moeraskrokodillen en misschien ook stekelvarkens en schubdieren. Ook voor vogelaars is het park de moeite waard. Talloze soorten zoals pauwen en ongeveer 130 andere vogelsoorten kunnen worden waargenomen, evenals vele trekvogels uit Europa in de wintermaanden. Een hoogtepunt is vooral het spotten van luipaarden. Het park heeft de hoogste dichtheid aan luipaarden ter wereld.

Dag 9: Yala National Park – Udawalawe National Park

Na het ontbijt rij je vandaag richting het Udawalawe National Park. Optioneel en afhankelijk van je aankomsttijd kun je vandaag al een eerste gamedrive maken in het Udawalawe National Park.

Dag 10: Udawalawe Nationaal Park

Vandaag bezoek je het Udawalawe Elephant Transit Home. De ETH Athuru Sevana in Udawalawa werd in 1995 opgericht als een proefproject door het Department of Wildlife Conservation om onderdak te bieden aan de verlaten jonge olifanten van Sri Lanka totdat ze in staat zijn om op zichzelf te leven en in het wild te worden vrijgelaten. Kleine of jonge gewonde olifanten die om verschillende redenen hun familie hebben verloren, worden vanuit heel Sri Lanka naar het Transit Home gebracht. Ze worden verzorgd door de verzorgers en weer vrijgelaten zodra ze sterk genoeg zijn om op eigen kracht te overleven. Udawale National Park is één van de beste plekken om wilde olifanten in Sri Lanka te bekijken en te fotograferen, evenals een reeks andere dieren. Het open landschap doet vaag denken aan Afrikaanse savannes. Het bushland is uitgestrekt en slechts een paar grotere bomen steken boven het lage struikgewas uit.

In de middag ga je op een 4×4-safari om enkele van de fascinerende dikhuiden te spotten. Maar niet alleen olifanten zijn te zien, ook waterbuffels, hagedissen, luipaarden, schildpadden, jakhalzen, herten en talloze vogels zijn te vinden tussen en op de bomen.

Dag 11: Udawalawe National Park – Sinharaja-regenwoud – Kalutara

De eerste bestemming van jouw rondreis door Sri Lanka van vandaag is het Sinharaja-regenwoud. Dit tropische laagland regenwoud, gelegen in het zuidwesten van Sri Lanka, staat sinds 1988 op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Dit regenwoud staat wereldwijd bekend om zijn enorme soortenrijkdom en het relatief hoge aantal endemische soorten, oftewel soorten die daar alleen in het wild voorkomen. Meer dan 60 procent van de bomen is bijvoorbeeld endemisch, plus een aantal endemische vogels. Meer dan 50 procent van de endemische zoogdiersoorten van Sri Lanka zijn te vinden in het Sinharaja-regenwoud, samen met een breed scala aan reptielen, amfibieën, insecten en zelfs vissen. Na je trektocht door het regenwoud, ga je verder naar Kalutara.

Dag 12: Kalutara

De zandstranden van de zuidwestkust van Sri Lanka zijn de ideale plek voor een ontspannen afsluiting van een rondreis door Sri Lanka. De dag is aan jou om te ontspannen onder de palmbomen van de Sri Lankaanse kust.

Dag 13: Kalutara – Unawatuna

Vandaag reis je verder naar Unawatuna, jouw duikbestemming in Sri Lanka. Afhankelijk van het seizoen raden we een verlenging aan met een duikprogramma in Niaveli aan de noordoostkust van het eiland. Wij passen jouw reisschema daar graag op aan!

 Dag 13 – 20: Duiken in Unawatuna

In Unawatuna ligt ons partner duikcentrum Unawatuna Diving Center in een prachtige baai. Niet ver van het duikcentrum ligt de gezellige faciliteit van het Rockside Cabanas Hotel. Het ligt direct aan het strand, bestaat uit mooie kleine bungalows, een tuinrestaurant en een strandrestaurant. De gezellige kamers zijn comfortabel uitgerust met ventilator, airconditioning, minibar en waterkoker en bieden vanaf hun terras een prachtig uitzicht op zee.

De medewerkers van het duikcentrum zijn internationaal. Het PADI 5* duikcentrum biedt naast duikcursussen ook allerlei bootduiken aan. Meerdere boten brengen maximaal 5 duikers naar de diverse duikplekken. Tijdens de oppervlakte-interval tussen de duiken is een kleine snack en drinkwater beschikbaar.

Naast de bekende “Ragoon” liggen er nog diverse andere wrakken voor de kust. Meer dan 15 duikplekken tussen de 6 en 30 meter diep worden regelmatig bezocht. In het ondiepe water herstelt de koraalgroei zich langzaam van de hoge watertemperaturen van de El Nino van 1997. De duikplekken van Unawatuna zijn de thuisbasis van een verscheidenheid aan koraalvissen, naaktslakken, roggen en zelfs napoleons. Bij de wrakken komen duikers regelmatig zoetlipvissen, barracuda’s, makreel en verschillende pijlstaartroggen tegen. Tussen januari en maart zijn ook ontmoetingen met walvishaaien, rifhaaien en manta’s mogelijk.

Dag 20: Unawatuna – Colombo

Een chauffeur brengt je op tijd terug naar de luchthaven in Colombo voor jouw terugvlucht.

 

* genoemde prijs is een vanaf prijs gebaseerd op het laagseizoen o.b.v. een 2-persoons boeking en excl. de vlucht

Telefoonafspraak
Vertrekdatum(Vereist)
Retourdatum(Vereist)
(Vereist)